بیمار ۵۵ ساله ای قرار است تحت عمل جراحی کله سیستکتومی قرار گیرد. جراح قبل از عمل جراحی برای بیمارش درخواست مشاوره قلب می نماید.
متخصص قلب بدون انجام EKG و … صرفاً بر اساس معاینه با گوشی پزشکی و اخذ شرح حال درپاسخ به درخواست مشاوره جراح، می نویسد که بیهوشی و عمل جراحی بلامانع است.
بیمار در حین عمل دچار Arrest می گردد که بلافاصله CPR شده و به ICU منتقل و چند روزی در ICU بستری می شود و به علت هیپوکسی دچار عوارض عصبی شده که تا مدتی درگیر این عوارض می باشد.
پس از مدتی بیمار از جراح شکایت می کند !
در کمیسیون پزشکی متخصص قلب به علت عدم معاینه و بررسی دقیق مورد مؤاخذه قرار می گیرد
از سوی دیگر جراح و متخصص بیهوشی نیز به علت عدم پیگییری ملزومات و مستندات لازم از جمله Chest Xray و EKG مورد سوال قرار میگیرند!
یادمان باشد عمل جراحی توسط یک تیم انجام می گیرد که تعدادی از این اعضاء در اتاق عمل حضور ندارند اما دقت و توجه ایشان به بیمار و معاینه دقیق وی نقش اساسی در نتیجه نهایی عمل جراحی خواهد داشت.
از سوی دیگر اگر پزشک معالج درخواست مشاوره از متخصص دیگری نمود در صورتی که پزشک مشاور روال علمی و قانونی لازم در امر بررسی بیمار و تهیه پاسخ مشاوره را انجام نداده باشد مسئولیت تنها بر عهده پزشک مشاور نخواهد بود و دراینجا جراح و حتی متخصص بیهوشی نیز می توانند مسئول باشند.
برای دقت بیشتر همکاران گرامی توجه شما را به تبصره ۱ ماده ۴۹۶ قانون مجازات اسلامی جلب می نماییم.
“ماده ۴۹۶ قانون مجازات اسلامی”
پزشک در معالجاتی که دستور انجام آن را به مریض یا پرستار و مانند آن صادر مینماید، درصورت تلف یا صدمه بدنی ضامن است مگر آنکه مطابق ماده(۴۹۵) این قانون عمل نماید.
تبصره۱ – در موارد مزبور، هرگاه مریض یا پرستار بداند که دستور اشتباه است و موجب صدمه و تلف می شود و با وجود این به دستور عمل کند، پزشک ضامن نیست بلکه صدمه و خسارت مستند به خود مریض یا پرستار است*
بر اساس این ماده می توان چنین نتیجه گرفت که اگر جراح یا متخصص بیهوشی از عدم دقت و عدم رعایت موازین علمی در امر پاسخ به مشاوره مذکور آگاه باشند ( بدانند که EKG انجام نشده است یا . Chest Xrayدرخواست نگردیده) و بیمار دچار عارضه ای گردد مسلماً ایشان نیز باید در برابر قانون پاسخگو باشند.